Satrançta Temel Terimler

Satranç terimleriSatranç terimleri hakkında bilgi sahibi olursanız, rakiplerinizle aynı dili konuşursunuz. Böylece oyunu az bildiğiniz izlenimini de vermezsiniz. Satranç öğrenmeye yeni başlayan oyuncular yada profesyonel olarak satranç oynamak isteyen oyuncular için gerekli temel bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Satranç kompleks bir oyundur ve oyunun tümüne kesin bir dikkat gerektirir. Taş hakimiyeti ve konsantrasyon, bu oyunu kazanmak için önemli adımlardır. Hakimiyet noktasında satranç tahtasındaki tüm taşlarınızı birer koz olarak kullanabilecek potansiyele sahip olmalısınız.oyunparkur.com bu yazısında satranç oynamak için bilinmesi gereken genel terimlerden bahsedecektir.

Piyonlarınıza, nasıl fil ve atlarınıza değer veriyorsanız öyle değer vermelisiniz. Bu, piyon at fedasında piyonu seçin demek değildir. Ama piyonlarınızı boş yere feda etmemelisiniz. Bunların dışında oyun karakterinizi iyi bilmeli ve ona göre oyununuzu şekillendirmelisiniz. Ayrıca profesyonel bir maç yaparken veya online platformlarda oynarken gerekli temel bilgileri bilmeniz oyuna hakim olmanız açısından önemlidir. Aşağıda bir kaç temel bilgiyi sizler için listeledik.

Satranç Terimleri

Vezir: Satrançta her iki tarafta yer alan en değerli taşlardan biridir. Vezir, her yöne sonsuz hareket edebilir ve oyun içerisindeki en önemli oyunculardan biridir.

Çiftlik: Satranç tahtasında beyaz tarafın solundaki a1 ve c1, siyah tarafın ise f8 ve h8 kareleri çiftlik olarak adlandırılır. Çiftlik kareleri, kale ve atların yerleştirilmesinde önemli bir rol oynar.

  • İşgal etmek: Satrançta bir taşın bir kareye yerleştirilmesi işlemi. Yapılan hamleler ile rakibin taşlarının yerini değiştirme ve kendi taşlarınızı daha iyi bir konuma getirme amacını taşır.
  • Çekme: Rakibin vezir, kale veya atının mat tehdidi altında kalması durumudur. Bu durumda rakip, bir sonraki hamlesini rakibin mat tehdidine karşı koruyacak bir taş hareketi yapmak zorundadır.

Satranç terimleri, bu strateji oyununun eşsiz dünyasını keşfetmek için önemlidir. Oyunu oynarken bu terimleri öğrenmek, oyunu daha iyi anlamak ve stratejinizi geliştirmek için önemlidir.

Satranç Stratejileri

Özellikle oyun, dünya genelinde milyonlarca insanın severek oynadığı ve beynini geliştirdiği bir strateji oyunudur. Çünkü satrançta kullanılan stratejiler, oyuncuların oyunu kazanmak için izledikleri yolları belirler. Ayrıca bu yazıda, satranç stratejileri hakkında öğrenebileceğiniz birkaç önemli bilgiyi sizinle paylaşacağız.

  1. Erken Merkez Kontrolü: Satrançta erken merkez kontrolü, oyunun başında at ve piyon kullanımıyla sağlanacaktır. Çünkü rakibinizin merkezdeki piyonlarını kontrol altında tutarak, oyunun ilerleyen safhalarında daha avantajlı bir konuma sahip olabilirsiniz.
  2. Zaman Yönetimi: Satrançta zaman yönetimi, her hamlenizin düşünülüp doğru zamanda yapılması anlamına gelir. Çünkü oyunun daha ilerisinde zamanınızın bitmesi, kaybetmenize sebep olacaktır. Ancak bu nedenle, her hamleden önce düşünmek ve uygun bir zaman planı yapmak önemlidir.
  3. Rakiplerin Zayıf Noktalarını Hedefleyin: Özellikle rakibinizin zayıf noktalarını tespit etmek, ona göre stratejinizi oluşturmanızı sağlar. Örneğin, rakibinizin kale tarafındaki savunması zayıfsa o tarafa hamle yapabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, iyi bir strateji oluşturmak için oyun sırasında dikkatinizin dağılmaması önemlidir. Karşınızdaki rakibi analiz etmek, hamlelerini takip etmek, olası tehditleri önceden görmek gibi daha birçok faktör, başarılı bir oyuncu olmak için stratejinizin önemli bir parçası olacaktır.

Sonuç olarak, iyi bir satranç stratejisi ile oyunda rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz. Başarıya ulaşmak için stratejinizi iyi belirleyin ve oyun sırasında dikkatinizi kaybetmeyin.

Satranç Teknikleri Neler ?

Satranç, strateji, dikkat ve bilgi birikimi gerektiren bir oyunudur. Birçok hamle seçeneği olduğu için, kazanmak için gereken taktikleri öğrenmek çok önemlidir. Ancak oyun sürecinde uygulanan bazı teknikler vardır ve bunlar öğrenilmeden kazanmak zorlaşacaktır.

  1. Çapraz Oynama: Bu teknik, iki farklı taşın aynı anda hareket ettirilmesini içerir. Bu sayede, rakip oyuncunun defansif hareketleri bozulacaktır ve kendi atağınızı oluşturabilirsiniz.
  2. Aşikar ve Gizli Hareketler: Aşikar hareketler, rakip oyuncunun hamlesini hemen karşılık verecek şekilde yapılan hamlelerdir. Gizli hareketler ise rakibin hamlesini karşılama şeklini gizleyen hamlelerdir.
  3. Siyah Oynamak: Siyah taşlar ile oynamak, bazı durumlarda avantaj yaratacaktır. Rakip oyuncuyu şaşırtarak beklenmedik hamlelerle kazanmayı sağlayabilirsiniz.

Bu tekniklerin yanı sıra, ileri seviyede oynayan oyuncular için daha birçok taktik vardır. Ancak acemi oyuncular için öncelikle bu temel tekniklerin öğrenilmesi gerekmektedir.

a) Yaptığınız hamlede taşınızı başka bir kareye hareket ettirmiş yada buna yeltenmiş olsanız dahi, elinizi çekmediğiniz sürece hamlenizi değiştirebilirsiniz. Ancak bunun tekrarında hakem artı ceza puanı verecektir.

b) Satranç, zamana karşı fakat zamanla bütün olarak oynanan bir oyundur. Bu yüzden hamle araları rakiplere belli süreler verilecektir ve her maçta zorunludur. Ancak siz hamlenizi bitirip zamanınızı durdurduğunuzda rakibinizin süresi başlar. Çünkü maçtan maça değişmekle birlikte başlangıç süreleri 45 ile 60 dakika arasındadır.

c) Notasyon kullanmak mecburidir. Canlı masalarda hem rakibinizin hamlelerini  hem de kendi hamlelerinizi siz yazarsınız. Online ortamlarda bu işlem bilgisayarlar tarafından otomatik olarak yapılacaktır.        

d) Puanlama sistemi canlı masalarda hakem tarafından yapılacaktır. Online ortamlarda ise otomatik olarak yapılacaktır. Puan sitemi şu şekilde işlemektedir: 

Vezir: 9 Puan
Kale: 5 Puan
Fil: 3 Puan
At: 3 Puan
Piyon: 1 Puan

Aykırılık

Bunların dışında kurallara aykırı davranıldığında verilen ceza puanları da vardır. Bu ceza ihlal edilen kurala göre değişmektedir.

e) Aşağıdaki 4 durumda maç berabere biter.

1) Tahtada sadece iki şah kalmışsa

2) Sizin şahınıza karşılık rakibinizde şah ve fil varsa

3) Sizin şahınıza karşılık rakibinizde şah ve at varsa

4) Sizin şahınıza karşılık rakibinizde şah ve iki at varsa

Bu gibi durumlarda rakibinizin yada sizin, şah etmeniz mümkün olmayacağı için maç berabere biter. Satranç terimleri oynamaya direk profesyonel maçlarla başlamak hem öğrenmeniz açısından hem de motivasyonunuzun kırılması açısından dezavantaj olacaktır. Ama online platformlarda özellikle notasyon ve kural bilginizin gelişmesi için satranç oynayabilirsiniz. Bu size beraberinde tecrübe getirecektir ve farklı oyun stillerini de görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca satranç bilginizin yeterli olduğunu düşünüyorsanız değişik ülkelerden oyuncularla oynayarak satrancınızı geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda PlayE4 satranç salonunda gerçek para ile oynama imkanı ile bu oyundan para kazanabilirsiniz.PlayE4 satranç salonunu hakkında daha önceki yazılarımızda bilgi vermiştik. Sizde bilgisayarlarınıza indirip hemen eğlencesine yada gerçek para ile satranç oynamak istiyorsanız aşağıdaki resme tıklayarak PlayE4 satranç salonuna giriş yapınız. ekibimizce hazırlanan diğer yazıları takip ederek usta bir satranç oyuncusu olabilirsiniz. Satrançta temel terimler kullanarak keyifli oyunlar dileriz.

Diğer oyunları merak ediyor musunuz ?

Satranç SözlüğüSatranç oyunu yıllar içerisinde sürekli kendini yenilemiş ama ana hatlarıyla bütünlüğünü korumuştur. M.S 600’lü yıllarda bugünkü satranca çok benzeyen bir oyun olan çaturanga ile temelleri atılmış ve Herssabbin Dahire isimli bir Hintli tarafından geliştirilmiştir. İlk satranç oyunun o dönemki şartlardan kaçan budist rahipler tarafından Çin’e götürüldüğü ancak Çin satrancının 8.yy bulunduğu varsayılmaktadır. Elbette ki günümüzdeki haline gelene kadar bir çok tartışmaya konu olmuş ve uzun bir süreç sonunda şimdiki halini almıştır. Örneğin taşların hareketi ve hangisinin ne kadar ilerleyeceği tek tek incelenmiştir. Hatta taşlar oyuna yavaş yavaş girmiş ve hepsi bir anda bulunmamıştır. İşte böyle derin bilgi birikimlerinin sonunda ve çok uzun yollar kat ederek gelen bu köklü oyun, internet çağına da ayak uydurmayı başarmış ve siz oyun severlerin beğenisine sunulmuştur.Nakitoyun.com satranç ekibi olarak bu yazımızda satranca dair kavramları ve kısa açıklamalarını sizlerle paylaşacağız. Satrançta temel terimler nelerdir?.

Satranç En Temel Terimleri

Satranç, tam olarak 8×8’lik bir kare tahtada oynanan bir strateji oyunudur. Oyun, beyaz ve siyah renkli toplamda 32 taşın kullanıldığı bir oyundur. Satrançta, her oyuncu 16 taşa sahiptir ve her taşta farklı bir hareket şekli vardır. Oynanış sırasında, her oyuncu sırayla bir taşını belirli bir şekilde hareket ettirir. Ama oynamadan önce, satranç en temel terimleri öğrenmek gerekmektedir.

Satranç oyununda, oyuncuların en temel hedefi rakibin kralını mat etmektir. Kralın durumu şah olarak adlandırılır ve rakibin bir sonraki hamlesiyle kralın mat olacağı durum şah-mat olarak isimlendirilir. Ancak, bir oyuncu kendi kralına zarar verecek bir hamle yaparsa durum şah olur. Bu yüzden, oyuncuların kendi kralını koruması gerekmektedir.

  • Piyon: Oyunun en küçük taşıdır. İlk hamle hareketi iki kare ilerlemek, sonraki hamleleri ise bir kare ilerlemektir. Çapraz hareketleri ise yalnızca rakip taş alma durumunda mümkündür.
  • At: L şeklinde hareket eder. İki kare ileri, bir kare sağa veya sola veya bir kare ileri, iki kare sağa veya sola hareket edebilir.
  • Fil: Diagonal yönde hareket edebilecektir. Sadece beyaz veya sadece siyah karenin üzerinde hareket yapar.

Satranç Oyununda Stratejiler

Satranç Oyununda Stratejiler oldukça önemlidir. Oyun, zeka ve stratejinin birleşimiyle oynanan bir oyundur. Kuralları oldukça basit olsa da, oyunun zorluğu ve rekabetçi yapısı stratejik düşünce gerektirir. Satranç stratejileri, oyuncuların oyunu kazanmasını kolaylaştırır ve her maçta farklı stratejiler kullanarak rakiplerini yenmek için fırsat verir.

1) Oyunun Kontrolünü Ele Geçirin

İlk hareketi yapmak, oyunun kontrolünü ele geçirmek için oldukça önemli bir stratejidir. Hızlı hareket etmek, rakibinizi şaşırtmak ve kendi stratejinizi uygulamak için avantaj sağlar. İlk hamleyi yapmak için farklı stratejiler kullanabilirsiniz.

  • Merkezi Kontrol Stratejisi: Merkezi dört kareyi kontrol ederek oyunu kontrol altına almak.
  • Aşamalı Gelişim Stratejisi: Taşlarınızı kontrol altına alarak sırayla geliştirmek.
  • İlerlemeli Strateji: Rakibinizi şaşırtmak için yavaşça taşlarınızı ilerletmek.

2) Rakibinize Karşı Savunma Geliştirin

Sadece saldırmak değil, aynı zamanda rakibinize karşı savunma stratejileri geliştirmek de önemlidir. Bu, rakibinizin saldırılarını önlemek ve taşlarınızı korumak için yapılan bir stratejidir. Savunma stratejilerinde kullanabileceğiniz farklı taktikler vardır:

  1. Karşı Saldırı Stratejisi: Rakibinizin saldırısına karşı cevap vermek ve uygunsuz hamleler yapmasını sağlamak.
  2. Sığınak Stratejisi: Taşlarınızı kralın etrafında toplayarak korunaklı bir alan yaratmak.
  3. Blokaj Stratejisi: Rakibinizi taşlarını tamamen bloke etmek ve hamle yapamaz hale getirmek.

3) Yenilgi Durumunda Yeniden Planlama Yapın

Her satranç oyuncusu maçlarda yenilgiyle karşılaşabilir. Ancak, yenilgi durumunda pes etmek yerine, yeniden planlama yapmak ve yeniden strateji geliştirmek önemlidir. Yeniden strateji geliştirmek için kullanabileceğiniz bazı taktikler şunlardır:

Her oyuncu farklı stratejiler kullanarak oynasa da, bu ipuçları oyuncuların oyunlarını geliştirmelerine ve daha iyi bir strateji oluşturmalarına yardımcı olabilir. Satranç oyununun anahtarı, zeka ve strateji olduğundan, iyi düşünülmüş bir strateji her zaman bir oyuncunun elini güçlendirir.

Bunların yanı sıra, en temel hareketleri olan kral, vezir, kale taşlarını da öğrenmek gerekmektedir. Kral, sadece bir kare hareket edebilirken, diğer taşlara göre güçsüzdür. Vezir, dikey, yatay ve diagonal olarak hareket edebildiği için en iyi taşlardan biridir. Kale, dikey ve yatay olarak hareket eder. Sahip olduğu güçlü hareketleri sayesinde oyun sırasında sıklıkla kullanılır.

Yukarıda bahsedilenler, satrancın en temel terimleri arasındadır. Bunları öğrenmeden, satranca başlangıç yapmak oldukça zordur. Oyunun ilerleyen aşamalarında ise daha karmaşık terimler ve stratejiler devreye girer. Ama unutmayın, en iyi strateji, iyi bir taş yerleşimi yapmak ve rakibin hamlelerini önceden tahmin etmekten geçer.

Bazı Terimler

Açarak şah: Bir taşın oynayarak, diğer bir taşın önünü açmak suretiyle şah çekmesi.

Ajurne : Turnuvada belirli bir zaman zarfında tamamlanamayıp başka bir güne bırakılan parti.

Açmaz: Yerinden kaldırılınca kendi Şah’ını rakibin atağına açık bırakan bir figür veya bir Piyon’un durumunu anlatan deyimdir.

Ağır figürler: Vezir ve Kale’ler.

Aktif satranç: Taraflara verilen toplam sürenin 30 dakika olduğu oyunlar.

Ayrık Er: Komşu düşey sütunlarında aynı renkten başka piyon bulunmayan piyon

Bekleme hamlesi: Başlıca amacı oyun sırasını rakibe bırakmak olan hamle

Blitz (Yıldırım): Taraflara genelde en çok 5 dakikanın verildiği hızlı oyun tarzı

Boğmaca matı: Şah’ın kendi taşlarıyla sıkıştırılması sonucunda At’la yapılan mat

Çatal: Bir Piyon’un iki figüre karşı aynı anda hücumu

Çifte şah: Bir taşın hareketiyle hem hareketlenen taşın hem de aynı taşın yolunu açması sayesinde başka bir taşın şah çekmesi durumu.

Daimi şah: Sürekli şah veya devamlı şah. Şah’lardan birinin rakibin şahlarından doğru oynanması halinde kurtulamama durumu

Ne Demek ?

Değirmen: Açma şahı kullanarak kurulan taktik bir motif.

Değişme: Tarafların taş alıp vermeleri.

Diyagonal (çapraz): Yan yana ve aynı renkli kareler.

Duble Piyonlar: Üst üste piyonlar (erler). Aynı renkte iki Piyonun bir düşey sütun üzerinde bulunması.

En Passant (“e.p” “Geçerken”): İlk karesinde bulunan bir Piyonun iki sürülmesi sonrası, yan yana pozisyon elde ettiği rakip Piyon tarafından alınabilmesi durumu. Bu hak ilk hamlede kullanılmazsa ilerleyen aşamalarda bir daha o durum için kullanılamaz.

Etüt: Taraflardan birinin koşulan şartlara göre oyunu kazanmak veya beraberliği sağlamak zorunda bulunduğu, dizili bir durumdur ve satrançta temel terimler arasında yer almaktadır..

PlayE4 Satranç Yükle

Satranç SözlüğüSatranç oyunun en ilginç yanı her an yeni bir şeyler öğrenebilmeniz ancak her yeni bilginin aynı temele dayanmasıdır. Üst üste örülü bir ağ dizini gibi olan oyunda, bu düğümleri çözmek için bir çok farklı yöntem geliştirilmiştir. Ama satranca gönül veren her oyuncu kendi düğümünü kendi yaratır. Çünkü bu oyunun zevki böyle çıkar. Karşınızdaki rakibe sadece ondan ne kadar zeki olduğunuzu değil, ne kadar sabırlı ve ne kadar güçlü olduğunuzu da kanıtlamaya çalışırsınız. Ve galibiyet diğer oyunlardaki gibi geçici bir zaferden öte size uzun süreli bir başarı duygusu yükler .Hiç bir satranç ustası bu oyunun kolay olduğunu söylemez sadece kendilerinde ki azim ve hırs sayesinde zirvededirler. İlk öğrenilmeye başlandığı anda farklı gelen her bilgi daha sonra yavaş yavaş oturur ve bütünü tamamlar. O yüzden özellikle temele dayalı her bilgi önemlidir. Hepsini bilmeniz gerekmese de sadece göz aşinalığı bile size farklı ortamlarda fayda sağlayacaktır. İşte satrançta terimler sözlüğü.

Satranç Öğren

Satranç terimleri, iş hayatından öğrenci yaşamına kadar farklı alanlarda insanların tercih ettiği bir strateji oyunudur. Ancak satranç öğrenmek, sadece oyunun kurallarını öğrenmekle bitmez. İyi bir satranç oyuncusu olabilmek için sabır, konsantrasyon ve problem çözme becerisi gerekecektir.

İlk olarak satranç tahtasının üzerindeki her parçanın oyun içerisindeki konumunu ve hamle kabiliyetlerini öğrenmek başlangıç için önemlidir. Bu noktada seyirci kalan parçaların da önemli bir rolü olduğu unutulmamalıdır. İyi bir satranç oyuncusu, her zaman tüm parçaların potansiyel hamlelerini göz önünde bulundurur.

  • Parçaların hareketleri öğrenilmeli ve çeşitli taktikler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
  • Sabırlı ve konsantre olunarak vakit zaman yapılan yanlış hamlelerden ders çıkarılmalıdır.
  • Bir sonraki hamle için işlevsel planlar oluşturulmalıdır.

Başlangıç seviyesini aşan insanlar, profesyonel satranç oyuncuları ile yarışmak ve kendilerini geliştirmek için birçok turnuva ve organizasyona katılabilirler. Bu sayede hem stratejik düşünme becerilerini geliştirebilir hem de yeni insanlarla tanışarak farklı bakış açıları edinebilirler.

Satranç öğrenmek, beyin sağlığına da pozitif etkileri olan bir aktivitedir. Stratejik düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmenin yanı sıra, beyin fonksiyonlarını da geliştirir ve beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir. Dolayısıyla satranç, her yaş için önerilen bir aktivitedir.

Satranç Bilinmesi Gerekenler

Satranç, zekanın tam kullanımıyla oynanan, taktiksel ve stratejik düşünme yeteneğini geliştiren bir zeka oyunudur. Oyun, her yaştan insanın oynayabileceği eğlenceli bir oyundur ve zamanla mükemmelleşmek için pratik yapılabilir. Satranç oynamaya başlamadan önce bilmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır.

  1. Temel Kurallar: Satranç terimleri oyununu öğrenirken, taşların hareketleri, notasyonlar, piyon geçişler ve açılış hamleleri gibi temel kuralların anlaşılması gerekmektedir.
  2. Stratejik Düşünme: Satranç terimleri oyunu, sabır ve stratejik düşünceyi gerektirir. Oyuncular, hayal güçlerini kullanarak rakibin hamlesini öngörmelidirler. Satranç, bir düşünme oyunudur. Her hamle önceden düşünülerek yapılmalıdır.
  3. Taktiksel Hamleler: Taktiksel hamleler, oyundaki zaferi kazanmak için çok önemlidir. Taktiksel hamlelerin bilinmesi ve pratik yapılması gerekmektedir. Bu hamleler, bazı kalıp hamlelerden oluşur.

Satranç oyununu öğrenmek ve seviyesini ilerletmek için, düzenli bir şekilde pratik yapmak gerekmektedir. Başlangıçta hata yapmak doğaldır. Ancak, zamanla kendini geliştirebilir ve rakiplerini yenme oranını arttırabilir. Her hafta birkaç saat satranç oynamak, beyninizi aktif ve zinde tutar. Ayrıca, sosyal yetenek ve stratejik düşünme becerilerinin geliştirilmesinde de yardımcı olacaktır.

Terimler

Feda: Belli bir amaç uğruna taraflardan birinin sahip olduğu taş ya da taşlardan vazgeçmesi.

Fianchetto: Filin büyük çapraz sütun üzerinden gelişmesi.

FM: Satranç terimleri ustaları için kullanılan kısaltma (FIDE Master)

FIDE: Federation International des Echecs=Uluslararası Satranç Federasyonu.

Figür: Taş, Piyonlar haricindeki diğer taşlar için kullanılan ifade.

Gambit: Hızlı gelişim amacıyla er veya figür feda edilerek oynanan açılış.

Geçer Piyon: İlerleyişi rakip Piyon’larla engellenemeyen Piyon

GM: Satrançta büyük ustalar için kullanılan  kısaltma (Grand Master)

Hafif figürler: Fil’ler ve At’lara verilen genel isim.

İsviçre Sistemi: Turnuvaların organizasyonu için bir sistem

IM: Uluslararası satranç ustaları için kullanılan kısaltma (International Master)

J’adoube: Herhangi bir taşı düzeltirken, oynama zorunluluğunda kalmamak için söylenen söz. Düzeltiyorum anlamına gelir.

Kalite: Kale ile hafif bir figür arasındaki kuvvet farkı. Bir hafif figürü rakibin Kale’siyle değişmeye kalite kazanmak denir.

Kanat: Satranç tahtası iki kanattan oluşur. Vezirin bulunduğu yarıya Vezir kanadı, Şah’ın bulunduğu yarıya Şah kanadı denir.

Kombinezon: Hamle zorunluluğu içeren fikir yapılarına denir.

Kompansasyon: Feda edilen taşa karşı elde edilen girişim üstünlüğü

Karşı hücum: Hücumu defanstaki tarafın hücumla yanıtlaması.

Konsültaston (Danışma) Partileri: Tarafların (veya yalnız bir tarafın) 2-3 kişi tarafından oluşturulduğu oyunlara denir. Ayrıca taraflar farklı yerlerde bulunurlar ve taşları hareket ettirme şansına sahiptirler.

Körleme: Tahtaya bakmadan, notasyon aracılığıyla oynanan oyun.

Manevra: Figürleri daha iyi konumlara getirebilmek veya rakip kampta bir takım zayıflıklar yaratmak amacıyla yapılan hamlelere denir.

Mat ağı: Şahın, açık bir yerde, mat tehlikesini içeren kuvvetli hücumlara uğramasıdır.

Merkez: d4, d5, e4, e5 karelerine verilen ad.

Notasyon: Bir oyunun, daha önceden belirlenmiş koordinat kurallarına göre yazılması.

Piyon zinciri: Bir çapraz sütun üzerinde aynı renkten birkaç piyonun sıralanmasıdır, c7, d6, e5, f4 gibi.

Sözlük

Problem: Taraflardan birinin mat ettiği kompozisyon.

Satranç körlüğü: Açık, basit bir hamlenin oyuncunun gözünden kaçması.

Simultane: Çok masa gösterisi. Bir ustanın pek çok sayıda rakibe karşı aynı zamanda oynamasıdır.

Şah Çekme: Şahı tehdit etmek. Kiş çekme

Tempo: Bir tempo = bir hamle birimi. Tempo kaybı zaman kaybını ifade etmek için kullanılacaktır.

Varyant: Sürdürüm veya devam yolu. Belli bir amaç için yapılan hamle zinciri.

Yarı açık hat: Üzerinde yalnız bir Piyon bulunan düşey sütun.

Zayıf hane: Rakip figürlerin hücumu karşısında savunulması zor olan karelerdir. Genelde bu tür kareler piyon desteğinden de yoksundurlar.

Zeitnot(Zaman kıtlığı): Saatle oynanan oyunlarda zaman sıkışıklığını ifade için kullanılacaktır.

Zugzwang (tsugtsvang): Oyun sırasında bir hamle yapmak gerekliliğinin çekinilecek olduğu durumlara denilir ve satrançta terimler arasında yer almaktadır.

PlayE4 Satranç Yükle

Bu yazı Satranç kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.