Bilardo Teknikleri

Bilardo TeknikleriBilardo oynamak istiyorsanız elbette ki oyunun tüm hatlarına hakim olmanız gerekmektedir. Eğer gerçekten profesyonel olmak veya daha iyi oynamak istiyorsanız bunun bir adım daha önüne geçmelisiniz. Ama internet üzerinden online bilardo oynayacaksanız işiniz biraz daha kolay oluyor elbette. Çünkü ekip olarak bizimde favorimiz olan canlı casino siteleri gibi üstün yazılımlı oyun sitelerinde her şey gerçekle birebir dizayn edilmiştir. Ayrıca açılarından duruşuna kadar tüm hesaplamaları kendiniz ayarlıyorsunuz. Play89’da nasıl bilardo oynandığını görmek istiyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Şimdi Bilardo teknikleri konusuna geçelim.

Bilardo oyunu ile ilgili önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bilardo Teknikleri

Oyun, her yaştan insan tarafından oynanan ve zevk alınan bir masa oyunudur. Bu oyun, top ve sopalar kullanılarak oynanır. Bilardo oyununda iyi bir performans göstermek için bazı teknikleri bilmek önemlidir.

Bilardo topunun nasıl vurulması gerektiğini bilmek, oyuncunun performansını artırır. Çünkü topun doğru vurulması, hedefe ulaşma şansını artırır. Topun merkezine vurularak, daha az vuruşla oyuncu hedefe ulaşabilir.

    1. Birinci Teknik: File Üzerinden Top Vurma

Bu teknikte sopayı file üzerinde yavaşça ileri geri hareket ettirin ve topa yavaşça bastırın. Bu, topun daha yavaş hareket etmesini sağlar ve topun düz çizgi ile hedefe gitmesine yardımcı olur.

    1. İkinci Teknik: Sopalı Hareket

Bu teknik, topun hızını artırmak için kullanılır. Sopanın ucunu yukarı kaldırın ve daha sonra hızla aşağı indirin. Bu, topu hızla itip hedefe ulaşmasını sağlar.

Bilardo oyununda en önemli teknik, topun yönetimi ve doğru hamleler yapma kabiliyetidir. Bu nedenle, oyuncuların stratejik düşünmeleri gerekir. Topu doğru bir şekilde kullanmak ve doğru hamleyi yapmak, bilardo oyuncularının başarısı için kritik önem taşır.

Bilardo teknikleri her ne kadar önemli olsa da, bu oyunun temel amacı eğlenmektir. Oyundan keyif alarak, bilardo oyuncuları bu oyunda başarılı olabilirler.

Doğru Duruş – Tutuş – Teknik Vuruş

Bilardonun en önemli unsurlarının başında gelir. Duruş – tutuş ve vuruş hareketleri masa içinde topların dağılımına ve vuruşun çeşitliliğine göre farklılıklar arz etmektedir. Biz şimdilik genelleme yaparak bu hareketleri göstermeye çalışacağız ve gerekli olan şartları aşağıda şıklar halinde sunacağız.

Duruş : Genel olarak ayakların vücudun ve kolların pozisyonu olarak tanımlayabiliriz. Önce ayakların pozisyonu ile başlayalım. Sağ elini kullananların sol ayak ve sağ ayak arası 30 – 40 cm. aralık ve 45 derece veya buna yakın açıda olmalı bununla beraber sol ayağın pozisyona bakar istikamette olması gerekir. Bacaklarda kasılma veya gerilme olmayacak şekilde rahat vücudun ağırlığı da iki ayak üzerinde olmalıdır. Sol el kullananlar bu işlemin tam tersini yapmalıdırlar. Sol kol omuzdan ve beli kırmadan masaya uzanmalı kol çok gergin olmayacak şekilde bir şey alıyormuşçasına uzatılmalıdır. Istakanın konumu; vücuda çok yakın olmamakla beraber iki kaşımızın ortasında ve burun ile paralel olmalı. Çenemizden 15 – 20 cm. arası biz uzaklık sağlanmalıdır.

Tutuş : Sol ve sağ elin genel olarak kullanımı doğrultusunda bir takım hareketler bütünüdür. Ancak sol el avuç içi masaya yapışacak şekilde masaya yerleştirilecektir. Çünkü işaret parmağı ile başparmak bir kafes şeklinde tutulacaktır. Ayrıca oluşturulan kafes içinden ıstaka aşırı çıkartılmamalı çok gevşekte bırakılmamalıdır. Çünkü oluşturulan kafes vuruş çeşidine göre değişir (sırt – kleps – normal vuruş vb.). Ancak öte yandan sol kolun düzlüğü bozulmamalıdır (dirsekten itibaren kırma vb.)

Vuruş : Vuruşun en önemli öğesi ıstakanın gidip gelme hareketidir. Bu harekete Limage adı verilir. Bunun sonucu olarak ıstakayı tutan sağ kolun dirsekle 90 derece açı yapması sağ elin ıstakayı ağırlık noktasından kavraması sağ omuzda hareketsizlik Limage’in düzgün olmasındaki temel şartlardır.

Aşağıdaki siteler bilardo oyununa yer vermiştir.

Bilardonun Genel Kuralları

1. Müsabakalar artistik hariç tüm branşlarda bant atışıyla başlar. Topu kısa banta yakın bırakan oyuncu oyuna başlama veya rakibini başlatma hakkına sahip olur. Bant atışını kazanan oyuncu top seçme hakkına da sahip olacaktır.

2. Tüm branşlarda aşağıda belirtilen kurallar faul olarak kabul edilip oynama hakkı rakip oyuncuya geçecektir. Faullü vuruş sonrasında sayı olsa bile geçersiz sayılacaktır.

a) Toplardan herhangi biri hareket halindeyken yapılan vuruş geçersizdir.

b) Oyuncunun toplardan herhangi birine elinin kolunun veya kıyafetinin (kazak gömlek kravat v.s.) temas etmesi ya da tebeşir düşürerek toplara temas ettirmesi fauldur. Oynama hakki rakibe geçecektir.

c) Toplardan herhangi biri masa dışına çıkar veya kupesteye temas ederek masa içine düşerse fauldur. Ayrıca oynama hakkı rakibe geçer. Çünkü sayı alınmışsa geçersizdir. Ancak çıkan top ıstaka topu dışında bir topsa orta noktaya yerleştirilecektir. Çünkü eğer ıstaka topu masa dışına çıkmışsa açılış bölgesinin ortasına yerleştirilecektir. Ayrıca ender görülebilecek bir durum olan üç topun birden çıkması halindeyse açılış yapılmaz kırmızı top açılıştaki yerine rakip oyuncunun topu orta noktaya ıstaka topu ise açılış bölgesinin ortasına yerleştirilecektir.

d) Yanlış topla oynandığında sayı geçersizdir. Oynama hakkı rakip oyuncuya geçer.

e) Atış yapılacak topun diğer toplardan birine yapışması halinde yapışan top görülerek oynanmayacaktır. Özellikle böyle bir durumda yapışan topun fazla hareket etmemesi koşuluyla pike veya brikol atılabilecektir.

Ayrıntılar

3. Bant atışı ile birlikte toplara hakemden başkası dokunamaz.

4. Oyun süresince normal mola süresi 3 dakikadır. Çünkü bu mola hakkı maçın ortalarında hakem tarafından oyunculara iletilecektir. Ancak taraflardan sadece birinin isteği ile bu yasal mola hakkının kullanılması zorunludur. Ayrıca bunun haricinde bir sebeple mola isteği hakemin insiyatifine bağlıdır. Ancak hakem oyunu fazla geciktirmeden bitirmek zorundadır.

5. Rakip oyuncu vuruş yapmak üzere iken konsantrasyonunu bozabilecek gürültüler (tebeşir sürmek istaka ucu zımparalamak v.s.) yapılmamalıdır.

6. Rakibin oyunu oturarak izlenmelidir.

7. Müsabakalarda her oyuncu kendi tebeşiri ile oynamalı ve sıra kendisinde değil iken tebeşirini masada bırakmamalıdır.

8. Bilardo teknikleri arasında yer alan bir diğer detayı da şu şekilde açıklayabiliriz: Müsabaka boyunca mecbur kalınmadıkça rakiplerin birbirleri ile konuşmaması gerekir. Sorunlar ya da istekler sadece hakem aracılığı ile çözülmelidir.

Bu yazı Genel kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.