Satrançta İpuçları ve Bazı Stratejiler

Satrançta ipuçlarıSatranç her an yeni bir şeyler öğrenmenize açık ve sürekli sizi geliştiren bir oyundur. Bu sebeple asla ben her şeyi biliyorum diyemezsiniz. Kuralları sabit ve bilindik de olsa bir şampiyonun maçını izlediğinizde sanki bu oyunla ilk kez karşılaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Hatta bildiğiniz bir çok hamleyi de maçın stresinde unutabilirsiniz. Bu sebeple en azından bilginizi taze tutmak için uğraşmanız gerekir. Satrançta ipuçları neler ?

Bizde oyunparkur.com satranç ekibi olarak sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar en basit kurallardan gambitlere kadar her şeyi sanki bu oyunu ilk kez öğrenen birine anlatıyormuşuz gibi paylaştık. Çünkü biliyoruz ki her konuda ayrıntılar çok önemli olabiliyor. Bu yüzden bu yazımızda aslında bildiğimiz ama tekrar hatırlatmak istediğimiz noktalara değindik. İşte satrançta ipuçları.

Satranç İpuçları

1. Önemli hamleleri planlayın

Satranç oyunu, bir strateji oyunudur. Kazanmak için, daha önce planlama yapmanız gerekir. Hamlelerinizi önceden düşünün ve rakibinizin hamlelerine karşı hazırlıklı olun.

  • Önce rakibinizi analiz edin.
  • Sonra, iyi bir pozisyon elde etmek için anahtar hamleleri planlayın.
  • Bir atağa geçmeden önce, rakibinizin savunmasını nasıl kıracağınızı planlayın.

2. Rakibinize baskı uygulayın

Baskı uygulamak, rakibinizin hata yapmasını sağlar. Bunu yapmanın en iyi yolu, pozisyonunuzu güçlendirmek ve rakibinizin olası hamlelerini engellemektir.

  1. Piyonlarınızı öncelikle geliştirin.
  2. Rakibinizin önünü kesmek için rakibinin piyonlarının ilerlemesine engelleyin.
  3. Rakibinizi düşündürmek için tehditler oluşturun.

3. Kritik pozisyonları analiz edin

Bazı pozisyonlar daha kritiktir ve bu pozisyonlarda yanlış hamle yaparsanız oyunu kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, bu pozisyonları dikkatlice analiz etmeniz gerekir.

Bu ipuçları, satranç oyununda galibiyet için size yardımcı olacaktır. Daha fazla pratik yaparak, oyunu daha iyi anlayacak ve ustalaşacaksınız.

Çek : Oyunun amacı şahın esir alınması ve hareket edemeyecek hale getirilmesidir. Böyle bir pozisyona düşürecek hamle yapıldığında bu hamleye çek denir. Şayet bu tehditten şah kaçamıyorsa oyun mat olur.

Çift Çek : Bu çekler bilinen çeklerden çok daha tehlikelidir. Bu çek şeklinde, bir taşın bir başka taşa çek imkanı vermek üzere yolu açması ve bu taşın aynı anda kendisinin de çek demesidir. Buna da çift çek denir.

Rok : Oyun içerisinde iki taşın (Şah ve Kale) birden aynı anda tek bir hareket olarak oynanmasıdır. Rok yapmak için şah ve kalelerden her hangi biri kullanılacaktır. Şahın kalesi ile (yani şahın tarafındaki kale) şah tarafı bölümünde yapılan rok a kısa rok. Vezir kalesi ile (yani vezir tarafındaki kale) vezir tarafında yapılan rok a uzun rok denir. Yapılan hareket çok basittir; Şah kalenin yanına çekilecektir. Şah kalesi şahın sağından soluna geçirilir (kısa rok) ve bu hareket yazı dilinde O-O olarak yazılacaktır. Vezir kalesi ile yapılan rok da ise kale ile şahın arasında 3 kare bulunduğundan şah 2 kare sol gider (kale ile aralarında 1 boş kare kalır), şahın bu hareketinden sonra vezir kalesi şahın solundan sağına geçirilir. Buna da büyük rok denir ve yazı dilinde O-O-O olarak yazılacaktır.

Stratejiler

Ancak rok aşağıda belirtilen durumlarda yapılamaz

a) Şaha çek denilmişse,

b) Şahınız daha önce oynamışsa,

c) Rok yapmak için kullanacağınız kale daha önce oynamışsa,

d) Rakip taşlardan biri rok yapmak için şahınızın geçmesi gereken kareyi tehdit altında tutuyorsa,

e) Rakip taşlardan biri rok yapmak için şahınızın geçmesi gereken kareyi kontrol altında tutuyorsa,

f) Rakip taşlardan biri şah ile rok yapacak kalenin arasında duruyorsa,

g) Kendi taşlarınızdan biri şah ile rok yapılacak kale arasında duruyorsa,

Terimler

Çatal : Atın en güçlü yeteneklerinden biridir, aynı anda iki taşı birden tehdit edebilmesidir. Yani her iki taşa da aynı anda saldırabilmesidir. Eğer bu saldırılardan biri şaha karşıysa, at genellikle büyük zarar yol açar.

Pat : Bütün oyunların ya zorla ya da rakibin çekilmesi ile son bulmadığı durumlar vardır, işte bunlara pat (beraberlik) denir. Böyle oyunlarda bir karara varılamaz ve oyunda bir zafer ve yenilgi yoktur. En çok rastlanılan şekli, her iki oyuncunun kararıyla pat sayılanlardır. Satranç oyununun durumu ilginç olabilir, saat geç olabilir, tedbirli bir oyuncu oyuna devam etmekten kaçına bilir, dikkatsiz bir oyuncu aşırı gitmiş olabilir. Sebep ne olursa olsun, her iki oyuncu da oyunun pat olduğunu kabul ettikleri takdirde oyun berabere kabul edilecektir.

Ancak satranç oyununda pat’ı mümkün yapan iki şart vardır. Bu şartlardan biri “50-hamle” kuralıdır. Bu kuralda 50 hamle içinde taş alma olmamışsa ve hiç bir piyon hareket etmemişse, bu oyunun her iki oyuncu tarafından pat olarak kabul edileceğidir. Bir diğer kuralsa, bir oyunun üç kere tekrarlanmasıdır. Aynı oyunu üçüncü kez oynayan oyuncu tarafından pat olduğu iddia ediliyor. Bunların dışında en önemli olan üç methot vardır ki bunlar, devamlı çek , şahın çek olmadığı halde oynayacak karesinin bulunmaması ve mat için yeterli taşının olmamasıdır.

Piyonun Terfi : Bir piyon sekizinci sıraya çıktığı zaman Vezir, Kale, Fil veya At olabilir, işte bu işleme piyon terfii denir. Bu duruma gelen piyon tahtadan alınır ve yerine hangi taş kullanılacaksa o taş konur.

Sözlük

Çivilemek : Satrançta ipuçları arasında çivilemek de yer alır. Bazı pozisyonlarda taşlar bulundukları yerlerden kımıldayamazlar ve hamle yapamazlar. Aşağıdaki pozisyonda beyaz bil siyah veziri tehdit etmekte, siyahta atı ile vezirini korumaktadır. Ama siyah atın hareket etmesi demek siyahın vezirini kaybetmesi demek olacaktır. O yüzden siyah at beyaz fil tarafından çivilenmiş durumda olacaktır.

Şişlemek : Satranç’ta rakibi şişlemek aşağıdaki pozisyonda gördüğünüz gibi taşınızın rakip şaha çek derken rakip şahın çekten kaçarken yine kendi taşlarından birinin tehdit altında bırakmasıdır. Örnekte siyah kale beyaz şaha çek derken aynı zamanda da beyaz kaleyi tehdit etmektedir, beyaz şah çek’ten kaçarken kalesini feda edecektir. İşte bu pozisyona şiş denir.

Geçerken Alma : Bir piyon ilk hareketinde iki kare ilerleyip rakip piyonla yan yana gelirse, rakip piyon bu piyonu sanki bir kare ilerlemiş gibi kabul ederek yiyecektir. Bu hak sadece ilk defasında yani iki kare çıkışı yapılır yapılmaz geçerlidir, bu harekete geçerken alma denir. Satrançta ipuçları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, geçmişten günümüze satranç hakkında bilgileri de edinmek isteyeceksiniz.

Bu yazı Satranç kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Satrançta İpuçları ve Bazı Stratejiler” hakkında bir yorum

  1. ali kemal

    ben eskiden iyi oynuyodum ilgi çekici bir satranç programı tasarlayın

Yorumlar kapalı.